V tomto článku si porovnáme bielu múku s celozrnnou.

Často počujeme, že obilniny sú pre naše telo priaznivé – to však neplatí o produktoch z bielej múky, kde boli vitamíny, minerály aj vláknina pri výrobe odstránené. Biela múka vzniká mletím obrúseného zrna zbaveného klíčkov a obalových častí, ktoré obsahujú najviac živín, minerálov, vitamínov a mastných kyselín.

Ak jeme výrobky z bielej múky, v ktorej chýbajú klíčky s enzýmami dôležitými pre štiepenie škrobu, potom múku nedokonale strávime. Do čriev sa nám dostane veľa nerozštiepeného škrobu a lepku. A keď bielu múku konzumujeme často a dlho, môže nám to uškodiť. Nestrávený lepok nám môže poškodzovať sliznicu a črevá.

Naopak, celozrnná múka je namletá z celého zrna. V obilnom zrne je všetko dokonale usporiadané, a pokiaľ ho jeme celé, dobre tepelne upravené, potom ho dokážeme dobre stráviť a získame z neho maximálne množstvo živín. Je to najmä vďaka množstvu minerálnych látok, vitamínov a vďaka tomu, že klíčky obsahujú enzýmy, ktoré sú potrebné na štiepenie škrobu.

Prečo je celozrnná múka zdravšia?

Biela múka je oproti celozrnnej ochudobnená rádovo o 60% vápnika, 75% železa, 85% horčíka, 75% zinku, 75% vitamínu B1, 80% vitamínu B2 a 85% vitamínu E.

Prečo teda jesť celozrnné obilniny?

  • zásobujú telo komplexnými sacharidmi, ktoré uvoľňujú energiu postupne, a tým šetria podžalúdkovú žľazu (nedochádza k prudkým výkyvom hladiny krvného cukru)
  • obsahujú množstvo živín: sacharidy, bielkoviny, zdravé nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny (najmä E, B), minerály (horčík, železo, zinok, draslík, vápnik)
  • v optimálnom množstve pomáhajú predchádzať obezite (obsahujú minimum tuku a vďaka vláknine dlhodobo zasýtia)
  • vláknina podporuje trávenie, črevnú peristaltiku, viaže na seba škodlivé látky a je prevenciou proti kandidám a zápche
  • chránia naše srdce a znižujú hodnoty cholesterolu v krvi
  • majú relatívne nízky glykemický index
  • posilňujú nervovú sústavu, pretože obsahujú dostatok vitamínov skupiny B a horčíka
  • sú výbornou prevenciou voči niektorým druhom rakoviny (napr. hrubého čreva)

 

Páči sa ti tento recept? Zdieľaj ho:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •