V nasledujúcej tabuľke nájdete stručný prehľad o obsahu železa vo vybraných obilninách a strukovinách. Priemerná denná potreba tejto minerálnej látky sa pohybuje v týchto množstvách: 10 mg  – muži, 15 mg – ženy, 25-35 mg tehotné ženy.

Hodnoty obsahu železa v jednotlivých potravinách sú len orientačné, skutočné hodnoty sa môžu líšiť vzhľadom na pôvod, odrodu – druh,úpravu, spracovanie a uskladnenie.

 

Potravina (100g) Obsah železa (mg)
Šošovica 13,5
Sójová múka 11,3
Mak 10,8
Sója 8,3
Jačmenné klíčky 7
Fazuľa 6,1
Hrach 5,8
Mandle lúpané 4,1
Ovsené vločky 3,8
Múka pšeničná 3,8
Kokosová múčka 3,5
Lieskové orechy lúpané 3,2
Jačmenné krúpy 1,8
Pšeničná krupica hrubá 1

 

Zdroje informácií: Zázračné obilniny, Hans Hemmung | http://www.peknetelo.eu/mineraly/zelezo/

Páči sa ti tento recept? Zdieľaj ho:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •